Årets julklapp genom tiderna

1988 presenterade Hui årets julklapp för första gången, vilket var bakmaskinens år. Trots att bakmaskinen inte gjorde någon succé detta år har det ändå blivit en tradition att se vad som blir årets julklapp.
Årets julklapp har bestått av allt från spikmattor till mössor till mobilhållare till dvd-spelare.

Årets julklapp handlar egentligen inte om att öka försäljningen av vald produkt, utan är en trendspaning som gjorts av Hui under årets gång. Med andra ord är årets julklapp en väl utvärderad gissning på vad som kommer ligga under de flesta svenskars julgrannar varje år.

Kriterier till årets julklapp

För att bli utsedd till årets julklapp finns det tre kriterier som ska uppnås, dessa är:

  1. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
  2. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
  3. Produkten ska representera den tid vi lever i

Produkten behöver alltså inte vara helt ny, utan det räcker med att fler människor har fått upp ögonen för produkten under året. Men självklart kan det också vara en ny produkt som tagit marknaden med storm.

Produkten ska vara efterfrågad. Detta innebär att man kollar mycket på vad som har sålts under årets gång i både försäljningsvärde och i antal.

Dessutom ska produkten också representera någonting med tiden vi lever i. Det kan vara allt från tekniskt eller annan utveckling, stort fokus på olika ämnen så som exempelvis hälsa och miljö eller annat som på något vis har påverkat svensken under årets gång.
I år 2020 har exempelvis rådande pandemi spelat en stor roll i årets julklapp. Då vi fått minska på resandet har vi detta år istället semestrat mer i vårt eget land, och med tanke på att vi ska försöka hålla avstånd har just friluftslivet fått sig ett enormt uppsving under året. Detta har haft en stor betydelse när Hui har spanat fram årets julklapp.

Alla årets julklappar genom tiderna

Showing 1–32 of 36 results for Årets julklapp genom tiderna

Pris

Ålder

Intressen

Till Vem?

Exempel på hur kriterier tillämpas

Ett tydligt exempel som förklarar hur kriterierna tillämpats är 2018, då årets julklapp var återvunna plagg. Återvunna plagg menas både second hand och plagg som tillverkats genom att återvinna material, och på detta sätt skapa ett mer hållbart mode.

Vi har i alla tider ärvt kläder och köpt second hand. Men detta blev år 2018 mer av en trend, istället för att ses som ett måste när ekonomin tryter. Svenskens intresse för vårt klimatavtryck gav med andra ord återvunna plagg ett nytt intresse trots att det inte var någon nyhet i sig.
Detta ledde till att försäljningen av både second hand och plagg i återvunna material ökade under året. Produkten hade alltså fått ett nykläckt intresse, hade ökad försäljning samt representerade tiden vi lever i då vårt fokus på miljö och hållbara alternativ växt sig allt större. Både svenskar och omvärlden har börjat ta klimathotet på ett större allvar, och vi börjat ta allt mer eget ansvar som individer.

Du kan läsa mer nedan om varför julklappar har blivit valda under sina år, samt vart du kan hitta dem inför julen.