Bästa presenterna till en nyfödd bebis

present till nyfödd

Det är vanligt att man ger en liten present i samband med att man träffar en nyfödd bebis för första gången. Det kan antingen vara när man hälsar på hemma hos de nyblivna föräldrarna eller vid ett dop eller namngivningsceremoni.

Men vad köper man egentligen till en nyfödd liten bebis? Det tar ju ändå några månader innan det lilla barnet börjar leka på allvar med leksaker, så att köpa en Bobby Car eller legobyggsats är alldeles för tidigt – men det finns många andra bra presenttips att köpa till ett nyfött barn på runt 0 – 3 månader.

Här går vi igenom våra bästa tips på presenter till en nyfödd bebis, oavsett om det rör sig om en liten pojke eller flicka.

Snuttefilt – en första trygghet för bebisen

Många små barn gillar att ha en liten snuttefilt. Snuttefilten blir en slags trygghet som alltid följer med, oavsett om bebisen ligger och sover hemma i spjälsängen eller är ute på äventyr i stora världen.

Snuttefiltar finns både med och utan namn. Det är självklart roligare med ett broderat namn på snuttefilten, men det kostar å andra sidan lite mer och leveranstiden blir vanligtvis något längre. Många babyfiltar har små djurhuvuden fästa i filten, som ett litet kanin-, katt- eller hundhuvud.

Tips! Även gosedjur och nappar är bra presenter till nyfödda barn. Du kan med fördel lägga ihop gosedjur, napp + snuttefilt till ett litet “startkit” att ha här i livet.

  • En snuttefilt är en bra present till både små pojkar och flickor, kostar från ca 100 kr och uppåt.

Halsband med guldhjärta

Ett halsband med guldhjärta är en fin present att ge bort till ett nyfött barn. Ska man vara lite stereotyp så är det oftast flickor som får halsband med guldhjärtan, även om man såklart även kan ge det till pojkar.

Att ge bort ett halsband med en guldberlock är en lite dyrare present, så det är vanligast att det är far- eller morföräldrar som ger bort det till sitt barnbarn.

Tips! Vill du komma undan billigare kan du istället välja ett silverhjärta på berlocken.

  • Kostar från ca 500 kr och uppåt. Går att beställa hos exempelvis Guldfynd, Hallbergs Guld och hos Albrekts Guld.

Barnsparkonto – en riktigt värdefull present

Ett barnsparkonto är något som kommer bli riktigt värdefullt på sikt, och kommer ge ditt barn en extra bra start på vuxenlivet när hen är stor nog att flytta hemifrån.

Att starta upp ett barnsparkonto är det normalt föräldrarna som gör via ett kapitalsparkonto med barnet som förmånstagare. Den lösningen innebär att det är upp till föräldrarna att bestämma sen när barnet ska få tillgång till pengarna.

Eftersom man sparar på lång sikt – normalt 18 år – kan man med fördel ta större risk och spara i aktier eller aktiefonder, även om börsen kommer att gå både upp och ner så kommer pengarna med stor sannolikhet att växa rejält på så pass lång tid.

Tips! När barnsparkontot väl är på plats kan föräldrar förslagsvis månadsspara en del av barnbidraget dit. Vill mor- och farföräldrar ge en pengagåva till sitt barnbarn kan de sätta in pengar direkt till barnsparkontot.

  • Du kan läsa mer om barnsparkonto och se vad det finns för olika lösningar och upplägg hos Financer.com. Ett månadsspar på 500 kr i aktiefonder blir exempelvis ca 200 000 kr när barnet har fyllt 18 år om börsen utvecklas med 6-7% per år. Ett belopp som rimligtvis räcker gott och väl till kontantinsatsen till en första lägenhet.

Babykläder – något som alltid behövs

Oavsett om man är ung eller gammal så behöver man kläder. Och när man är nyfödd har man en tendens att söla mycket och behovet av kläder är därmed extra stort.

Att ge bort kläder till en nyfödd bebis är alltså en bra present som är uppskattad av presenterna. Det finns många söta bebiskläder både på nätet och i butiker på stan. Kika runt och välj kläder du tror passar barnets (läs: föräldrarnas) stil.

En nyfödd bebis brukar ha storlek 50/56 på kläder, men välj hellre en storlek för stor än för liten. Barnet växer fort och det är alltid bra att ha kläder att växa i.

Du kan välja kläder utefter säsong – föds barnet på våren är det vettigare att bort en kortärmad body än en varm mössa.

  • Pris: från ca 100 kr. Babykläder finns att köpa både på nätet och hos exempelvis Kappahl (Newbie), Ellos, Åhlens och H&M.

Personliga presenter med namn

En personlig present med barnets namn och födelsedatum blir ett minne från den första tiden.
Det finns många olika presenter som kan fås med namn, några bra tips på sådana personliga babypresenter är:

  • Snuttefilt med broderat namn
  • Sparbössa (lägg gärna en slant i också)
  • Namntavla (perfekt att hänga upp i barnrummet sen)
  • Smycke med namn eller initialer
  • Borste eller kam med gravyr
  • Kudde där barnets namn är broderat

Personliga babypresenter med namn är enklast att beställa på nätet. Det finns många små e-butiker som har specialiserat sig på just det. Googla efter vilken babyprodukt du vill ha + namn så kommer du hitta flera butiker att beställa ifrån.