Allt du behöver veta för att ordna det bästa kalaset

Att ordna ett minnesvärt kalas kan vara både roligt och utmanande oavsett det gäller barn eller vuxna. Du behöver styra upp saker i tid och förbereda inbjudan, mat och dryck. Kanske vill du dessutom bestämma ett roligt tema för kalaset och välja lekar eller aktiviteter.

Häng med för att ta del av tips som garanterar ett lyckat kalas!

Lockande inbjudan

Steg ett för ett lyckat kalas är att ta fram en inbjudan som dels innehåller nödvändig information, dels visuellt lockar till fest. Se till att skicka din inbjudan senast två veckor innan kalaset ska äga rum. Det ger goda tidsmarginaler både för dig att planera och gästerna att boka in kalaset.

Gott att äta på festen

Snåla inte på mat och dryck när du planerar fest. På barnkalaset kan du duka upp med varmkorv, pannkakor och saft. Medan du kan bjuda vuxna gäster på smörgåsbord eller taco-buffé.

För att undvika risken att en gäst är allergisk för något du bjuder på kan du fråga om allergier i samband med inbjudan. Ska du bjuda på grillat är det bra att känna till om någon inte äter kött.

Dekorera tårtan till kalaset

En fint dekorerad tårta gör alltid succé när det vankar födelsedag. Är du en duktig hobbybagare vill du säkert göra din egen, men många väljer att beställa färdiga tårtor. För att kunna veta hur många tårtor du faktiskt behöver är det viktigt att gästerna svarar på inbjudan. Lägg till ett “OSA” på inbjudningskortet så räknar du rätt antal tårtbitar!

Fin fest med kalasdekoration

Kom ihåg att ägna tid och tanke åt dukningen eftersom det sätter färg på festen. Dekorera med ballonger, glitter och girlanger. Har du ett bestämt tema ska så klart dekorationen gå i samma stil.

För att locka till skratt kan du placera ut accessoarer på bordet. Till exempel roliga glasögon, lösskägg eller lustiga hattar. Se till att ta många kort under det här momentet, bilderna kan du nämligen använda som tackkort till dina gäster efter kalaset!

Underhåll dina gäster på kalaset

Självklart vill du att nära och kära ska ha kul på kalaset, så glöm inte bort vikten av att planera in roliga aktiviteter. Sång, musik och dans är säkra kort när det gäller kalasunderhållning. Dessutom är olika lekar ett skojigt inslag både bland barn och vuxna.

Roliga lekar

Klassiska lekar som sätta knorr på grisen, tafatt eller skattjakt hör barnkalas till. Framför allt om gästerna är lite mindre barn. Den fria leken är också viktig eftersom små barn behöver få springa av sig för att inte tappa tålamodet.

För de lite äldre barnen kan mer avancerade lekar passa bra. Till exempel frågesport där du delar in barnen i olika lag. Finns det tillgång till större ytor utomhus är hinderbana en uppskattad aktivitet.

Häftiga aktiviteter

En födelsedagsfest kan också vara ett tillfälle att göra någonting utanför hemmet. Go-cart eller bowling är två aktiviteter som är roliga att göra i grupp. Det här fungerar utmärkt både för äldre barn och vuxna.

När aktiviteten är genomförd kan festen fortsätta på hemmaplan. Eller om du hellre låter det roliga fortgå på en restaurang eller festlokal!