Årets Julklapp 2022 | Det hemstickade plagget

I en värld som skakas av krig och ekonomiska utmaningar, med Ukrainakonflikten i förgrunden och stigande inflation och energipriser, har HUI valt att lyfta fram det hemstickade plagget som Årets Julklapp 2022. Denna julklapp symboliserar en värmande kram, en present att ge till dem vi håller kär i dessa kyliga tider.

De senaste åren har varit präglade av oroligheter. Pandemin har lämnat oss, för att sedan ersättas av krig, ekonomisk osäkerhet och stigande priser på livets nödvändigheter. I en tid då pengarna inte räcker lika långt som tidigare, söker sig svenska folket till trygga och traditionella värden. Det hemstickade plagget blir en symbol för denna längtan efter trygghet och värme, en nödvändighet i en tid då vi tvingas sänka värmen i våra hem och arbetsplatser.

Hantverkets återkomst

Parallellt med dessa utmaningar ser vi ett återuppväckt intresse för hantverk. Stickning, en gammal konstform, har funnit en ny och ung publik. Denna nya generation använder handarbetet som ett sätt att koppla av, uttrycka sig själva och skapa något unikt. Sociala medier, med Tiktok i spetsen och hashtags som “#knittok”, har blivit en plattform för inspiration och utbyte av kunskap inom stickningens värld. Fenomen som yarnbombing, där offentliga platser dekoreras med stickat material, och kända personer som Tom Daley, som delar med sig av sin passion för stickning, bidrar till att göra hantverket modernt och relevant.

Det hemstickade plagget är mer än bara en julklapp; det är en symbol för värme, trygghet och gemenskap i en tid då världen behöver det som mest. Det representerar en rörelse tillbaka till det handgjorda, det unika och det personliga, och visar på kraften i att skapa med sina egna händer. Årets julklapp 2022 är därmed inte bara en fysisk gåva, utan också en gåva av tid, omtanke och kärlek.