Vägglampor – trevligaste ljuskällorna

vägglampor

I samarbete med Lampan.se

Vad är bättre när man behöver få in lite mer ljus i ett rum än flera små vägglampor? Inget, är svaret på den retoriska frågan – flera mindre, små och trevliga ljuskällor skapar ett mysigare ljus än en jättestor taklampa.

Vägglampor är också en mycket bra lösning om du inte har så stort utrymme utan kan placera ut ett par mindre vägglampor som inte tar över och dominerar rummet, som kanske en stor taklampa kan göra.

Det smarta med att ha flera små ljuskällor är förstås att de inte behöver vara tända samtidigt om man inte vill. Det betyder att du enkelt kan skapa olika stämning i rummet genom att tända eller släcka lamporna. Väljer du dessutom att använda olika typer av glödlampor så kan man variera ännu mer.

Varianter av vägglampor

Vägglampor finns i en oändlig mängd varianter; vita, svarta, metallfärger, små skärmar, större skärmar, väggplafonder eller lampor som du kan vrida på och rikta ljuset på olika sätt. Både inredningsexperter och arbetsterapeuter säger att en ljuskälla som kommer lite från sidan är bättre för ögonen än en ljuskälla som lyser rakt på, till exempel om man läser en bok eller sitter vid en datorskärm. Därför är en vägglampa ett smart val även utifrån välbefinnandet.

Eftersom vägglampor placeras just på väggen, så är de inte grogrunden för damm på ett bord eller på ett fönsterbräde. Visst behöver även en vägglampa dammas av ibland men det blir enklare och du behöver inte ens lyfta på den när du ska damma eller torka av skärmen.

Använd flera ljuskällor

Satsa på flera små ljuskällor i vardagsrummet så ökar mysfaktorn och dessutom blir kostnaden inte så stor vid ett tillfälle, om du väljer att sprida inköpen under året. Det känns också enklare att byta ut en mindre lampa som kanske inte är så dyr, mot att byta en stor taklampa.