Årets julklapp 2016 | VR-glasögon

351 kr

2016 var året då svenskarna uppmanades att kliva in i nya världar genom att ta del av den nygamla tekniken som kallas VR. Och varför inte? Vardagen kan vara grå och kanske ett par högteknologiska glasögon kan erbjuda äventyren och spänningen som man saknar i sitt liv. Eller kanske känslan av lugn och fridfullhet? Det är ju faktiskt upp till användaren vilken värld de vill gå in i.

Motivering till årets julklapp 2016

VR står för ”virtual reality” och VR-glasögonen skapar ett virtuellt synfält runt användaren med hjälp av en skärm framför varje öga. Glasögonen känner av huvudets rörelser och kan ändra vad skärmarna visar för att låta användaren se sig omkring i en virtuell värld. VR har länge varit en teknologisk dröm och tekniken har gått från stationära maskiner till tunga och klumpiga hjälmar till dagens mer användarvänliga glasögon. 2016 släpptes VR-glasögonen Oculus Rift och VR var på allas läppar. Glasögonen valdes till årets julklapp med motiveringen att betona den digitala tidsålderns framåtanda och vilja att skapa nya upplevelser. Det vanligaste är att man använder VR-glasögon tillsammans med en dator, men det finns även möjlighet att koppla dem till smarta mobiler och spelkonsoler.

Gaming och mycket mer

Först och främst så har VR-glasögonen riktat sig till gamers som vill uppnå immersion. Immersion innebär att spelaren blir uppslukad av spelet till den grad att de glömmer världen runt omkring sig och blir ett med spelet. Andra kan ha precis motsatt syfte med sin användning. VR-glasögon har till exempel testats på äldreboenden runt om i Sverige och världen. VR-glasögonen låter användaren resa till avlägsna platser utan att de behöver lämna sitt hem och för någon som lever ett isolerat liv utan möjlighet att åka någonstans så kan det vara ett sätt att få känna sig som en del av världen utanför.

Vad ska man tänka på innan man köper?

Utvecklingen av VR fortsätter och om du letar efter ett par VR-glasögon idag så finns det en del att välja mellan och såklart även olika prisklasser. Det är en bra idé att fråga sig själv vad glasögonen ska användas till. Vilka appar eller spel är du intresserad av att testa i VR och vilken enhet har du tänkt koppla glasögonen till? Det kan även vara värt att testa ett par VR-glasögon innan du bestämmer dig för att köpa. Kanske finns det någon butik du kan testa dem i eller så kanske du känner någon som redan har ett par. Något du bör vara medveten om är att VR kräver lite invänjning och det är lätt att känna ett visst illamående i början, men kanske är det värt besväret om du får möjlighet att uppleva en ny verklighet.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Årets julklapp 2016 | VR-glasögon”